
Elektriciteitskeuring in België?
Elektrische keuring nodig?
Op zoek naar een betrouwbare expert voor een elektrische keuring of elektriciteitskeuring in België? Onze erkende keurders zorgen voor een grondige en professionele controle van je elektrische installatie, volledig volgens de wettelijke normen. Of je nu een keuring nodig hebt bij verkoop, een nieuwe installatie wilt laten indienststellen of een periodieke controle wilt laten uitvoeren, wij staan garant voor een vlotte en nauwkeurige service. Vertrouw op onze expertise en zekerheid staat voorop!
Wat is een elektrische keuring?
Een elektrische keuring, ook wel elektriciteitskeuring, is een verplichte controle van de elektrische installatie in een woning of gebouw. Tijdens deze keuring wordt gecontroleerd of de installatie voldoet aan de wettelijke veiligheidsnormen en of er geen risico’s zijn op elektrische schokken, kortsluiting of brandgevaar.

INSTALLATIES IN GEBRUIK GENOMEN VOOR 1 OKTOBER 1981
Bij de verkoop van een woning die in gebruik is genomen voor 1 oktober 1981 is een elektrische keuring verplicht tenzij er een gelijkvormigheidsattest gebaseerd op het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI) aanwezig is dat nog geldig is.
Bij het onbewoonbaar verklaren van de woning is geen elektrische keuring nodig.
De keuring mag enkel gebeuren door erkende controleorganen.
Hieronder zijn alle stipulaties rondom de verkoop van een pand met betrekking tot de elektrische keuring.
-
Het keuringsattest moet je bij de verkoop kunnen voorleggen.
-
Het attest of keuringsverslag wordt bij de officiële verkoopakte gevoegd.
-
Zonder het keuringsverslag kan de verkoop niet doorgaan.
-
Het keuringsverslag mag zowel positief als negatief zijn.
Bij een negatief verslag moet de installatie opnieuw worden gekeurd:
binnen de 18 maanden na de datum van de verkoop, maar niet noodzakelijk door hetzelfde controleorganisme dat het keuringsattest voor verkoop heeft opgemaakt.
INSTALLATIES IN GEBRUIK GENOMEN NA 1 OKTOBER 1981
Elektrische keuringen voor installaties in gebruik genomen na 1 oktober 1981 moeten gekeurd worden door een erkend controleorganisme vooraleer deze in gebruik gesteld mogen worden.
Achteraf zal de elektrische keuring moeten worden vernieuwd elke 25 jaar voor huishoudelijke installaties, 5 jaar voor algemene delen en niet-huishoudelijke installaties en jaarlijks voor hoogspanningsinstallaties.
In het geval dat de installatie niet in orde is, zal deze binnen de 12 maanden in orde moeten worden gebracht en dan herkeurd moeten worden door hetzelfde keuringsorganisme dat de vorige keuring heeft uitgevoerd.
INSTALLATIES IN GEBRUIK GENOMEN NA 1 JUNI 2020 EN 1 JUNI 2023
Installaties die in gebruik genomen zijn na 1 juni 2020 komen in veel gevallen overeen met installaties van na 1 oktober 1981. Echter zijn er een paar bijkomende vereisten naar plannen, kritische en veiligheidsstroombanen, bijkomende differentieels, enz.

Veelgestelde vragen over elektrische keuringen Antwerpen, Mechelen of Lier?
1. Wanneer is een elektrische keuring verplicht?
Een elektrische keuring is verplicht bij de verkoop van een woning, bij de ingebruikname van een nieuwe installatie, bij een uitbreiding of aanpassing van de elektrische installatie en bij een verzwaring van de aansluiting.
2. Hoe lang is een positief keuringsverslag geldig?
Een positief keuringsverslag is 25 jaar geldig voor huishoudelijke installaties en 5 jaar voor niet huishoudelijke installaties zoals de algemene delen van een appartementsgebouw. Tijdelijke of mobiele installaties zoals een werfkast moeten jaarlijks worden gekeurd.
3. Wat gebeurt er als mijn elektrische installatie niet conform is?
Bij een negatieve keuring moeten de gebreken binnen e vooropgestelde termijn (vermeld op het keuringsrapport) opgelost worden en dient er een nieuwe controle plaats te vinden.
4. Wat kost een elektrische keuring?
De prijs varieert tussen de €150 en €200, afhankelijk van de complexiteit van de installatie en het keuringsorganisme.
5. Hoe kan ik me voorbereiden op een elektrische keuring?
Zorg ervoor dat de meterkast, het verdeelbord en al de ruimtes van de woning en bijgebouwen toegankelijk zijn, dat je het eendraadschema en situatieschema klaar hebt liggen.
6. Is een elektrische keuring verplicht voor zonnepanelen?
Ja, bij de installatie van zonnepanelen is een elektrische keuring verplicht. De keuring controleert of de installatie voldoet aan de AREI-wetgeving en veilig is aangesloten op het elektriciteitsnet. Dit is noodzakelijk om je installatie aan te melden bij de netbeheerder.
7. Wat is het verschil tussen een EPC-attest en een elektrische keuring?
Een EPC-attest beoordeelt de energieprestatie van een woning, terwijl een elektrische keuring de veiligheid en conformiteit van de elektrische installatie controleert. Beide attesten zijn belangrijk bij de verkoop van een woning en kunnen van invloed zijn op de waarde van het pand.